söndag 22 juni 2008

Midsommarmakrill




Midsommarfirande hos våra goda vänner Hans och Marie-Louise på Rävö. Vaknade på midsommardagen till strålande sol. Frampå dagen i med båten och ut på sjön. Blåsigt men kanonsol. Stannade vid en klippa och åt räkor, baguetter och aioli på vägen ut. Sedan var det ankaret i och fram med sillagn och spön. Tävling, såklart och först ut var naturligtvis Maja. Frågan är om tacklet han hela vägen ner innan den första makrillen låg i båten. Tre timmar i solen och många nya agn senare satte vi punkt. Bara en halvtimme till...och då började alla spön samtidigt att snurra. Fyra spön med dubbelmakrill och ett med en hyfsat stor rödspätta. Tävlingen var Marie-Louises, men ingen var utan rejäl fångst. Håkan lyckades dessutom få den minsta, en vitling knappt större än ett agn. Maja hade en simpa uppe. Totalt 27 makrillar och en rödspätta nyrensade tog vi iland.
Några timmar senare var det makrill på bordet, vitlöksmarinerad, limemarinerad, grillad och stekt tillsammans med nypotatis, sallad och vitt vin. Vinden mojnade och myggen gjorde entre, men vad gjorde det? Inte ett dugg. 
Lite högg det kanske till när flickorna klart konstaterade att det hör fisket var minsann mycket roligare än trolling. Vi får väl fundera på att utveckla abborrfisket åt det här hållet i sommar.
/co

Inga kommentarer: